Service station Tank & Rast Fürholzen West

Weithin sichtbare Beleuchtung des Satteldachs
Stimmiges Licht im Shop dient der schnellen Orientierung
Gemütliche Atmosphäre
Kontrastreiches Licht
Einladende Atmosphäre
Licht-Schatten-Spiel durch Streiflicht
Kontrastreiche Beleuchtung der Innenräume
Einladende Atmosphäre
Dekorative Beleuchtung des Satteldachs

The Fürholzen tank and service area is located on the A9 motorway between Nuremberg and Munich. Next to the petrol station there is a shop, a restaurant and sanitary facilities. The adjacent car park has more than 250 parking spaces for cars, trucks and buses. 

The light design challenge was the attractive staging of the rooms designed by the interior designers W2 Manufaktur, Leogang / Austria. 

Contrary to the often uniform illumination of service areas, the guest room in this project was staged like a stage. Narrow luminaires integrated into the ceiling were used to stage the counters and seating areas. Decorative pendant luminaires developed for this project underline the spatial effect as "light to look at".

Even from afar, the saddle roof, which is visible from afar and illuminated in total, invites the traveller to make a detour.

Despite being limited to the essentials, not least the harmonious lighting, especially in the shop area, through the chiaroscuro contrasts, creates an inviting and cosy atmosphere. Seating possibilities offer travellers a protective place for a few minutes of rest and at the same time allow a view into the spacious and generously designed room.

Services from weiser.lighting: 
Conceptual design
Implementation planning
Object monitoring
Raststätte Fürholzen West 85376 Neufahrn / Freising , BY
Germany